На 26 май рожден ден има Нешка Робева.Нешка Стефанова Робева е известна българска състезателка,

...
На 26 май рожден ден има Нешка Робева.Нешка Стефанова Робева е известна българска състезателка,
Коментари Харесай

На 26 май рожден ден има Нешка Робева

На 26 май рожден ден има Нешка Робева.

Нешка Стефанова Робева е известна българска състезателка, по-късно треньорка по художествена гимнастика и хореографка, заслужил занаятчия на спорта, заслужил треньор.

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 1980-те и 1990-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите триумфи на българската художествена гимнастика[1] и на българските „ златни девойки “, както и развиването на международната художествена гимнастика през последните 25 години на 20 век. Като хореограф Нешка Робева основава стотици съчетания за своите гимнастички, както и спектакли на ръководената от нея танцова натрупа.

Родена е на 26 май 1946 г. в Русе. Завършва хореографско учебно заведение, а после ВИФ (1973). Състезава се в националния тим по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е съперничка на Мария Гигова. Участничка е в 4 световни първенства – 1967 в Копенхаген, 1969 във Варна, 1971 в Хавана и 1973 в Ротердам. Вицесветовна шампионка и сребърна медалистка е в многобоя на шампионата във Варна, носителка на още 8 медала на обособените уреди от международните шампионати.

След привършване на спортната си кариера е помощник във ВИФ, а по-късно работи в Българската федерация по художествена гимнастика. От 1976 година е на работа в сдружението за физкултура и спорт „ Левски-Спартак “.

През интервала 1974 – 1999 година е старши треньор на българския народен тим по художествена гимнастика. През този интервал на международни и европейски шампионати, олимпийски игри и международни купи състезателките на Нешка Робева са спечелили 294 медала, измежду които – 7 безспорни международни, 10 безспорни европейски трофеи и 1 вице-олимпийска купа самостоятелно, както и 7 безспорни международни, 6 безспорни европейски трофеи и 1 вице-олимпийска купа при ансамблите.

Известни композиции на Робева в гимнастиката са по „ Лятно време “, „ Жар птица “, „ Токата и фуга в ре минор “, „ Болеро “, „ Кармина Бурана “, „ Кармен “, „ Аве Мария “, „ Лунната соната “, „ Лебедово езеро “, „ Горещ вятър “, „ Интродукция и рондо капричиозо “, „ Шанз-Елизе “ и доста други.

Рефренът „ Нешка няма неточност! “ се появява за пръв път по време на международното състезание във Варна през 1969 година за Нешка като състезателка, само че се утвърждава най-много вследствие от сполучливата работа на Робева като треньор.

През 2000 г. Робева стопира треньорската си активност и се връща към първата си компетентност, като основава натрупа от 35 девойки и момчета („ Нешанъл арт “), с която си слага за цел да показва модерна интерпретация на българския и балкански фолклор. В нея Нешка Робева е началник, постановчик и хореограф на спектаклите. Трупата на Нешка Робева има близо 1000 представления в страната и чужбина, минали при огромен триумф.

Удостоена е със званието „ Герой на социалистическия труд на България “ и два ордена „ Георги Димитров “, с японския „ Орден на изгряващото слънце, златни лъчи с розетка “, „ почетен жител на София “, „ почетен жител на Пазарджик “, „ почетен жител на Кюстендил “, както и на доста други градове в България и по света, да вземем за пример Русе и Детройт, Съединени американски щати.

Освен с достиженията си като играч, треньор, хореограф, постановчик и началник на танцова натрупа, Нешка Робева е известна и с честната си и самоуверено отстоявана гражданска позиция, с дейното си присъединяване в политическия живот на България преди и след 10 ноември 1989 година. Депутат е в две Народни събрания. Тя е измежду единствено 2-та депутати, които се осмеляват да се разгласят и да гласоподават срещу Закона за административното разделяне през 1987 година, свиващ окръзите до 9 области и окрупняващ общините в селищни системи. Съучредител на основания през 1988 година Обществен комитет за екологична отбрана на Русе – първата неформална дисидентска група в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР